Nu när vädret blir lite varmare och man sätter igång grillen så är det extra viktigt att tänka på en del saker för att allas trevnad och säkerhet gällande grillningen för oss alla i föreningen.
Grilla säkert med din gasolgrill
Gasolen i sig är inte giftig men måste hanteras på rätt sätt då den är mycket brandfarlig.
Trycket i gasolflaskan är större än vad grillarna klarar av att hantera. Därför måste man skaffa en reducerventil som anpassar trycket till grillen. Ofta ingår dessa, men inte alltid. När man monterar en gasolgrill måsta man se till att kopplingar är täta och detta görs med en tryckmätare eller en läckindikator. En sådan kontroll bör göras varje gång man byter flaska.Se också upp när du skruvar på flaskan. Vi är vana vid att det mesta är högergängat, men större gasolbehållare är vänstergängade. Skruvar man åt fel håll kan man skada gängorna med läckage som följd.
När man grillar är det viktigt att grillen står på behörigt avstånd från brännbart material man bör dessutom göra rent den från fett regelbundet eftersom fettavlagringar kan antändas. Det är också viktigt att inför varje säsong är kontrollera slangen från regulatorn till grillen. Böj på den. Om det finns sprickbildningar i gummit, byt!
Det är bra om man har en handske till hands vid gasolgrillning. Skulle det börja brinna är det viktigt att man kan komma åt ventilen och stänga av gastillförseln. En brandsläckare bör finnas i närheten och man ska aldrig försöka att släcka en eld i en gasolgrill med vatten.
Kompositflaskor blir allt populärare eftersom den är lättare än de traditionella behållarna. Och många vill köpa så stora som möjligt för att slippa byta så ofta. Men tänk på att inte ha en större kompositflaska än vad som får plats under grillen. De är gjorda av glasfiberarmerad plast och kommer de för nära brännaren kan det ske olyckor. Det är också viktigt att byta lavastenar årligen eftersom det annars finns risk för fettbränder när de blir igentäppta. Vill man inte köpa nya kan man koka dem för rengöring.
Och till sist: Klä inte den utdragbara bottenbrickan med folie. Detta kan hindra fett och matrester att rinna ner i dropplådan och ökar risken för brand.
För att läsa mer om grillning och säkerhet kan ni göra det på gasolsäkerhet.
Grilla med kol eller briketter
Om man grillar med kol på sin uteplats eller på gården ska man använda elektrisk braständare istället för tändvätska.
Grilla i enlighet med berörd kommuns/räddningstjänsts anvisningar. Har de utfärdat eldningsförbud får du inte grilla.
När kolen och briketterna glöder ordentligt breder du ut dem över hela ytan och börjar med grillningen. Du ser att det är dags när det har bildats ett lager ljus aska på dem. Fläkta gärna på glödbädden med en pappskiva för att få fin grillglöd. Var försiktig med gnistor och kringflygande aska.När grillningen är avslutad, släck kvarvarande glöd och aska, placera grillen försedd med lock utomhus på säker plats. Töm aldrig osläckt aska eller glödrester i soporna eller i trädgården eller motsvarande.
Med vänlig hälsning,
Styrelsen Brf Silverdalsbacken